Lekker, gezonde en verwarmende gemberthee?!

Nu we sinds de carnaval af en toe verwend worden met de eerste zonnestralen kijk ik uit naar de lente. Het voorjaar betekent voor mij naar buiten gaan zonder jas, groene blaadjes aan de bomen, bloemen in het gras en een boekje lezen in de tuin. Kinderen die je rond etenstijd naar binnen moet roepen, vies van het zand en onder de grasvlekken. Avonden die weer lengen en opstaan terwijl het al licht is. Ik kan haast niet wachten. Helaas is het nog niet zo ver. Terwijl de blauwe lucht en het zonlicht ons anders doet vermoeden is het gewoon nog koud, er zijn zelf ochtenden dat ijskrabben nodig is. Ik snak naar warmte en aangezien dat buiten nog niet lukt probeer ik te kiezen voor eten en drinken dat mij van binnen verwarmd. Stamppot van wortels, boerenkool of zuurkool passen net als uien- of erwtensoep het beste bij deze tijd van het jaar. Wat drinken betreft bedoel ik dan eigenlijk niet de beker warme chocolademelk met slagroom die bijna iedereen associeert met koud winter weer. Nee ik bedoel dranken die je verwarmen van binnen ook nadat je het gedronken hebt. Thee is hier een goed voorbeeld van.

In de zomer kan een kop verse muntthee een heerlijk verkoelend drankje zijn ondanks de temperatuur waarop je het drinkt. Maar ook al vind ik deze theesoort heerlijk hij is niet geschikt om warm van te worden. In dit jaargetijden kun je beter kiezen voor gemberthee. Gember is een wortelstok met een uitgesproken smaak die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Aan gember worden enorm veel gezonde eigenschappen toe geschreven. Het bevat een aantal sterke antioxidanten en zit vol met vitamine B1, B2, B6 en vitamine C. Hierdoor zou gember een positieve invloed hebben op de spijsvertering, helpen bij maagklachten en gember zou zelfs bloedsuikerspiegel verlagend werken wat van pas komt bij mensen met Diabetes. Ook zou gember helpen tegen bacteriën en virussen wat nu de griep om zich heen slaat goed uitkomt.

Gemberthee maken is eenvoudig. Je snijdt een stukje van de wortel af. Schilt het stukje en snijdt er plakjes of kleine stukjes van. Deze doe je in een glas en schenkt er kokendheet water op. Om de smaak intenser te maken is het lekker om er een lepeltje honing bij te doen. Gemberthee is ook lekker als de thee is afgekoeld. Je hoeft niet voor ieder kopje thee opnieuw gember te snijden. je kunt meerdere keren water bij je gember schenken al wordt de smaak natuurlijk wel steeds minder sterk.

Je zult al na een paar slokken merken dat je van binnen warm wordt waardoor het minder erg is als het buiten regent. Heb geduld de lente komt eraan.


Mirte Peters
Diëtist-Personal Trainer- Motivator
www.ditjaarlukthet.nl

Share

Locaties

Nuenen

 

Dit Jaar Lukt Het Sport & Voeding
www.ditjaarlukthet.nl

Afspraak maken? Bel: 06 - 30182009

Meer informatie

     
 

Gezondheidscentrum Gestel Midden
www.gestelmidden.praktijkinfo.nl

Afspraak maken? Bel: 040 -2519950

Meer informatie
     
 

Gezondheidscentrum De Pastorie
www.elgc-depastorie.nl

Afspraak maken? Bel: 040-2932620

Meer informatie
     

Direct contact! Bel: 06-30182009