De waarheid voorspellen dat is niet niets?!

Tijdens de carnavalsviering zijn de kinderen van de bovenbouw van Basisschool de Dassenburcht onder leiding van meester Humphrey in een heftige strijd verwikkeld tussen de jongens en de meisjes. Door mee te doen aan allerlei gekke, moeilijke maar vooral grappige opdrachten vechten zij individueel of in groepjes uit dat de meiden dit jaar de beste zijn. De onderbouwers kiezen op dat moment uit allerlei leuke, creatieve en lekkere activiteiten. Ze knutselen en kleuren. Laten zich schminken, lakken nagels of zetten een tattoo. Happen naar koek of versieren er juist een. Tussen al dit feestgedruis heb ik samen met nog een moeder een belangrijke taak. In ons lokaal kunnen kinderen de toekomst laten voorspellen.

Bij mijn tafeltje waarop een glazen bol prijkt kunnen kinderen inzicht krijgen in diverse belangrijke levensvragen. De pendel laat zien dat de meeste kinderen, als ze later groot zijn, de troste ouder worden van dochters en zonen in diverse combinaties en er zullen zelf tweelingen geboren gaan worden. Uit de prinsessenkaartjes die de kinderen trekken wordt voorspeld dat de vakantie vol zit met plezier, vrienden en avontuur. De meer diepgaande levensvragen worden met behulp van het boek met alle antwoorden op een positieve, vrijblijvende en liefdevolle manier beantwoord door ons, de "echte" waarzegsters.

Ondanks het feit dat de ik en mijn collega waarzegster verkleed zijn als draak van een vrouw wordt onze informatie door de meeste kinderen serieus in ontvangst genomen. Het is fijn om te zien dat onze adviezen omarmd worden en kinderen met een blik vol vertrouwen de klas weer uit gaan. Hoe jong deze kinderen ook zijn ook zij vinden het fijn om het bevestigd te zien dat het goed komt. Bevestiging, dat is uiteindelijk toch waar iedereen naar op zoek is. Een bemoedigende boodschap meegeven aan een klein kind is uiteraard een peulenschil vergeleken met de waarheid zeggen tegen een volwassenen.

Want de behoefte om goed gevonden te worden zit bij ons volwassenen nog veel dieper verankerd. We zijn allemaal door schade en schande wijzer geworden en hebben geleerd dat de waarheid ook pijn kan doen. Dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat we allerlei manieren hebben gevonden om deze confronterende waarheid te omzeilen. Kinderen mogen niet liegen maar volwassenen weten allemaal dat een leugentje voor bestwil door de vingers gezien kan worden. Maar waarom eigenlijk? Zijn wij zo teer besnaard dat we breken als we van iemand datgene te horen krijgen waarvan we zelf ook wel weten dat het klopt? Natuurlijk hoef je niet met de botte bijl in het rond te hakken. Maar ik denk dat je als je de waarheid zegt ingekleed met tact en vriendelijkheid je uiteindelijk de mooiste toekomst voor de ander voorspeld. En als je leert van een ander wordt je toekomst vanzelf mooier.

Mirte Peters
Diëtist-Personal Trainer- Motivator
www.ditjaarlukthet.nl

Share

Locaties

Nuenen

 

Dit Jaar Lukt Het Sport & Voeding
www.ditjaarlukthet.nl

Afspraak maken? Bel: 06 - 30182009

Meer informatie

     
 

Gezondheidscentrum Gestel Midden
www.gestelmidden.praktijkinfo.nl

Afspraak maken? Bel: 040 -2519950

Meer informatie
     
 

Gezondheidscentrum De Pastorie
www.elgc-depastorie.nl

Afspraak maken? Bel: 040-2932620

Meer informatie
     

Direct contact! Bel: 06-30182009