Hoe is het nu echt?!

Ik zat mij te bedenken dat je op de meest gestelde open vraag aller tijden eigenlijk altijd het minst inhoudelijke antwoord krijgt. Iedereen zegt namelijk standaard "goed" als je vraagt: Hoe is het met je?" Nu kan het soms heel handig zijn om deze toch best persoonlijke vraag met één lullig woord af te doen als je helemaal geen zin hebt om je sores te bespreken. En andersom zit je vaak ook niet te springen om te horen hoe het echt met die ander gaat. Een oppervlakkig "goed" volstaat prima voor een niet veelzeggend kletspraatje op straat. Maar wat als deze goed blijft hangen tussen vrienden, geliefden of familieleden? Het gesprek zou wellicht veel meer diepgang hebben gekregen, de kern van het daadwerkelijk zijn hebben blootgelegd als er een eerlijk en volledig antwoord was gegeven. Er had advies, hulp of gewoon een knuffel gedeeld kunnen worden waardoor je allebei gelukkiger je weg had vervolgd. Dus ik neem in 2015 geen genoegen meer met goed.

Vanaf nu ga ik de vraag: "Hoe is het met je?" omzeilen. Zeker als ik op dat moment geen tijd, mogelijkheid of zin heb om uitgebreid in te gaan op het antwoord. Je hoeft deze standaard openingszin toch niet te zeggen alleen maar omdat ieder ander dat ook doet. Het kan je gesprekspartner volgens mij ook een fijn gevoel geven als je zegt: "Wat leuk dat ik je zie!" Het is dan uiteraard wel belangrijk dat je het inderdaad leuk vindt om iemand te zien. Liegen is nooit een goede basis voor een vriendschap of gesprek. Ervaar maar eens wat er gebeurd als je de standaard zin overslaat en alleen volstaat met een vriendelijk "Hallo". De ander zit waarschijnlijk nog helemaal in het stramien van de Hoe gaat het?- goed gewoonte en heeft helemaal niet in de gaten dat jij de vraag niet stelt.

Je kunt uiteraard ook het tegenovergestelde testen. Kijk maar eens wat er gebeurd als je antwoord met: " niet zo goed", "Nog niet fit na de griep" of "vermoeid van verdrietige tijd." De mensen die reageren op je antwoord zijn de mensen met aandacht voor jou. Deze mensen zijn degene die je aandacht, energie, vriendschap of liefde verdienen. Dit wil overigens helemaal niet zeggen dat de mensen die je antwoord niet horen geen vrienden kunnen zijn. Het kan ook betekenen dat ze op dat moment er met hun aandacht niet bij zijn. Omdat ze zelf door een heftige, moeilijke, drukke of verdrietige tijd gaan. Als dat zo is verdienen ze je aandacht juist dubbel en dwars. Als je dan vraagt: "Wat bedoel je nu ech met het gaat goed? Kom je wellicht meer van mensen te weten dan je dacht!Mirte Peters
Diëtist-Personal Trainer- Motivator
www.ditjaarlukthet.nl

Share

Locaties

Nuenen

 

Dit Jaar Lukt Het Sport & Voeding
www.ditjaarlukthet.nl

Afspraak maken? Bel: 06 - 30182009

Meer informatie

     
 

Gezondheidscentrum Gestel Midden
www.gestelmidden.praktijkinfo.nl

Afspraak maken? Bel: 040 -2519950

Meer informatie
     
 

Gezondheidscentrum De Pastorie
www.elgc-depastorie.nl

Afspraak maken? Bel: 040-2932620

Meer informatie
     

Direct contact! Bel: 06-30182009