Calorierijke kerst en een alcoholhoudend nieuw jaar?!

Zo schrijf je een column over je goede voornemend voor het nieuwe jaar en dan een oogwenk later is het jaar alweer bijna voorbij en staan de kerstdagen weer voor de deur. Ja tijd is een grappig begrip. Tijd kan voorbij vliegen met de snelheid van het licht. Tegelijkertijd kan tijd ook voorbij kruipen als een slak zonder haast. De tijd gaat vaak traag als je zit te wachten op resultaat. Je wil zo graag succesvol zijn. Je doet je best. Past je leven aan, maakt de juiste keuzes en het enige wat dan nog overblijft is geduld. Want als je alles hebt gedaan wat je kon dan komt het resultaat vanzelf. Tenminste dat is de theorie. In de praktijk is deze logica niet altijd terug te vinden.

 

Vaak spreek ik enthousiaste mensen in mijn praktijk omdat ze wat gewicht willen verliezen. Samen bedenken we en strategie waardoor het doel haalbaar moet worden. Minder eten, magere keuzes of op andere tijden gaan eten staan hierin vaak centraal al is de invulling persoonlijk. Mijn ervaring is dat degene waarbij het lukt om alle afspraken vol te houden het resultaat niet uitblijft. Mensen voelen zich energieker, minder opgeblazen en vaak al slanker voordat de weegschaal verschil heeft aangewezen. Helaas lukt het de meeste mensen niet om aan veranderingen te beginnen of deze te blijven volhouden. Want het is allemaal zo lekker!

En dat is uiteraard ook zo. Zeker de decembermaand maakt gezond eten moeilijk als je er niet voor de volle honderd procent voor wil gaan. In deze maand gewicht verliezen komt aan op discipline zelfkennis en doorzettingsvermogen. Niet in huis halen van kerstlekkernijen is stap een. Ben je toch bang dat je uiteindelijk zonder kerstkransjes, stol, tiramisu of gevuld kerstbrood komt te zitten. Laat de verpakking dan dicht totdat de klokken gaan luiden om je uit te nodigen voor de kerstmis. Want zoals iedereen weet: open = op!

Over de feestdagen zelf hoef je drukte te maken. Wie op kerstavond, eerste en tweede kerstdag lekker eet en drinkt komt niet aan. Zeker niet als je deze dag lekker wandelt, fietst, danst of een combinatie van allen. Een ook een goede borrel in combinatie met oliebol of appelflap op oud en op nieuwe zorgen niet voor vetrol vullende kilo's. Je komt niet aan tussen kerst en oud & nieuw maar tussen oud & nieuw en kerst.

Beperk het overdadig eten en drinken dus tot de officiële feestdagen en alles blijft zoals het nu is. Dus wens ik iedereen, zoals een lieve vriendin mij ook wenste, calorierijke kerstdagen en een alcoholhoudend nieuw jaar. De goede voornemen bespreken we daarna wel weer. Proost en eet smakelijk!

Mirte Peters
Diëtist-Personal Trainer- Motivator
www.ditjaarlukthet.nl

 

Share

Locaties

Nuenen

 

Dit Jaar Lukt Het Sport & Voeding
www.ditjaarlukthet.nl

Afspraak maken? Bel: 06 - 30182009

Meer informatie

     
 

Gezondheidscentrum Gestel Midden
www.gestelmidden.praktijkinfo.nl

Afspraak maken? Bel: 040 -2519950

Meer informatie
     
 

Gezondheidscentrum De Pastorie
www.elgc-depastorie.nl

Afspraak maken? Bel: 040-2932620

Meer informatie
     

Direct contact! Bel: 06-30182009