Cola belasting?!

Afgelopen week stond in de krant dat er 1800 werknemers worden ontslagen bij Coca Cola zodat er 3 miljard dollar kan worden bezuinigd. De aanleiding van deze bezuinigingsronde is dat er in Amerika duidelijk minder Cola wordt gedronken. Dronk de gemiddelde Amerikaan in het jaar 2000 nog tweehonderd liter van de bekende bruine frisdrank in 2013 was het nog maar 160liter. In Nederland drinken we gemiddeld 73liter per persoon wat vergeleken met de 120liter die in België wordt gedronken "meevalt". Omgerekend is dit toch meer dan een half blikje Cola per dag voor iedere Nederlander.

Gelukkig betekenen deze dalende cijfers dat het besef begint door te dringen dat de hoge hoeveelheden suikers die in frisdrank zitten een grote rol spelen bij het krijgen maar ook behouden van overgewicht. Daarnaast zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat de zoetstoffen die in light frisdranken gestopt worden ook slecht zijn voor de gezondheid. Aspartaam zou een rol spelen bij het ontstaan van kanker en beroertes. De gezond ogende groene blikjes Cola Life waarbij slechts een derde van de suiker vervangen is door Stevia. Dit is echter geen natuurlijk Stevia maar een chemisch behandelde vorm. Cola Life is dus niet zo natuurlijk als Cola ons wil doen geloven.

In Mexico die met Amerika strijd om de titel; grootste Coladrinkers, wordt belasting geheven op frisdrank om zo de enorm hoge ziektekosten als gevolg van overgewicht te kunnen betalen. Nederland heft ook belasting op frisdrank maar dat is gewoon om geld te kunnen innen, geld dat helaas niet rechtstreeks naar de gezondheidszorg gaat. In Amerika liggen het gratis bijvullen,refills genaamd, en de enorme grote bekers onder vuur al is het gerechtelijk nog niet gelukt om dit te verbieden.

Veel klanten van mij die graag van de frisdrank af willen vinden het lastig om dranken te vinden die gezonder zijn maar ook nog lekker smaken. Als frisdrank drinker ben je gewend aan de enorm zoete smaak wat de overstap naar saai en vies water moeilijk maakt. Een beetje siroop toevoegen aan water kan helpen. Bouw de hoeveelheid siroop dan langzaam af totdat je gewend bent aan een limonade die zo rose gekleurd is dat je het haast niet ziet. De hoeveelheid siroop die je hiervoor nodig hebt is minder dan een bodempje. Uiteraard kun je ook koolzuurhoudend bronwater mixen met jus d'orange, appelsap of ander vruchtensap. Je verminderd zo de hoeveelheid suiker terwijl je water toch een smaakje krijgt.

Als je dorst hebt ben je geneigd om een glas drinken in één keer achter elkaar weg te klokken. De laatste slok is dan eigenlijk de enige slok die je bewust proeft. Drink als je dorst hebt dus water en bewaar je frisdrank voor een rustig moment zodat je er echt van kunt genieten.

Mirte Peters
Diëtist-Personal Trainer- Motivator
www.ditjaarlukthet.nl

Share

Locaties

Nuenen

 

Dit Jaar Lukt Het Sport & Voeding
www.ditjaarlukthet.nl

Afspraak maken? Bel: 06 - 30182009

Meer informatie

     
 

Gezondheidscentrum Gestel Midden
www.gestelmidden.praktijkinfo.nl

Afspraak maken? Bel: 040 -2519950

Meer informatie
     
 

Gezondheidscentrum De Pastorie
www.elgc-depastorie.nl

Afspraak maken? Bel: 040-2932620

Meer informatie
     

Direct contact! Bel: 06-30182009