Help ik heb een chockick!

Van de week vroeg een klant aan mij dé oplossing om van haar chocolade kick af te komen. Deze alles overheersende drang om chocolade te eten terwijl dit lijnrecht tegenover je intentie ligt om gezonde keuzes te maken kan knap frustrerend zijn. Geen chocolade eten voelt op dat moment als een mission impossible en is in het Nederlands dus gewoonweg onmogelijk. Maar ja, welk oplossing bied je dan? Het standaard advies om geen chocolade in huis te halen, alles wat je hebt weg te gooien of er gewoon niet aan te beginnen zou in theorie tot succes moeten lijden. Helaas blijkt deze aanpak in de praktijk gewoonweg niet haalbaar. Uiteraard kun je jezelf een chocolade moment gunnen en je even overgeven aan het perfecte choc. genot. Je wordt echt niet ongezond of moddervet van een stuk chocolade. Maar een ieder die dit verhaal herkent weet óók dat als je eenmaal aan de chocolade begonnen bent het hek vaak van de dam is en het niet bij één chocolaatje blijft. Zeker nu het Paasseizoen geopend is en er echt overal chocolade eitjes voor het oprapen liggen is het weerstaan van deze bruine verleiding een hele opgaven. Maar als diëtist en Motivator wil ik toch graag een helpende hand bieden.

Tot mijn opluchting las ik het tijdschrift Happinez van deze maand een leuke, makkelijke en lekkere oplossing voor dit probleem. In het artikel Lekkere trek staat geschreven dat onder deze onbedaarlijke zin in chocolade een tekort aan een voedingstof kan liggen. De overweldigende drang naar chocolade kan veroorzaakt worden door stress. Magnesium vermindert spanning en zit onder andere in cacao wat de basis is van chocolade. Chocolade willen eten bij stress is dus een logische en effectieve keus. Om niet te vervallen in een chocolade verslaving kun je ook kiezen voor andere bronnen van magnesium zoals noten, zaden en peulvruchten.   In de Happinez staat een recept van een mueslireep die boordenvol zit met deze ingrediënten dat hierbij met liefde deel.

Je hebt een oven nodig die je verwarmt tot 180graden. Pureer vervolgens 1 grote banaan met 4 eetlepels honing en 2 theelepels kaneel. Hak 50 gram pecan-, hazel- of walnoten en 100gram dadels grof en meng dit met 2 eetlepels chiazaad, 20 gram lijnzaad en 120gram havervlokken. Meng dit alles goed tot het aan elkaar plakt. Voeg 150gram (diepvries) blauwe bessen toe om de reep smeuïg te maken en spreid het geheel uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats de plaat voor 25 minuten in de oven. Snijd de koek in stukken en laat daarna goed afkoelen. Deze reep past uiteraard niet in een koolhydraatbeperkt dieet maar ruikt en smaakt heerlijk.  Ik ben benieuwd of het helpt!

Mirte Peters
Diëtist-Personal Trainer- Motivator
www.ditjaarlukthet.nl

Happy singles aan ‘n bandje binden?!

Zittend op een heerlijk terras in de zon omring ik mij door een groep leuke singles. Er ontstaat een levendig gesprek waarin naar voren komt dat het knap lastig is om het geluk opnieuw te vinden. Het idee werd geopperd om gekleurde bandjes op de markt te brengen die je om kunt doen als je single bent en open staat voor een relatie. Singles scannen handen zo ie zo op (trouw)ringen en kunnen dan in deze onderzoekende blik in een klap zien of die leuk uitziende dame of heer mogelijkheden biedt voor de toekomst. Is dit de ultieme vorm van luiheid of juist doelgericht?

De laatste decennia zijn wij als mensheid het motto: "gemak dient de mens" al tot in de puntjes aan het perfectioneren. Met zo min mogelijk inspanning een zo groot mogelijk resultaat bereiken. Maar dan wel het liefst zonder bloed zweet en tranen want daar hebben we al genoeg van op ons bord liggen. Ben je als single, door het omdoen van aan een bandje, inhoudsloos en onpersoonlijk of juist zelfverzekerd en krachtig?!

Volgens mij zijn de meeste singles van boven de vijfendertig over het algemeen niet single omdat de ze de ware liefde nog niet hebben ontmoet. De groep die ik bedoel zijn mensen die al een langdurige relatie achter de rug hebben. Al dan niet met een vervelende scheiding waarbij over huis, kinderen, geld en alles en nog meer gevochten is. Het verdriet, de boosheid, de onmacht en de teleurstelling vervagen echter na een tijd waardoor het concept van een liefdevolle relatie weer lonkt.

De zoektocht naar een leukerd waar het avontuur weer mee kan worden aangegaan is het net als het leven zelf niet geplaveid en omzoomt met rozengeur en maneschijn. Veel singles gaan nog gebukt onder de nasleep van een scheiding zowel letterlijk of figuurlijk omdat de eigen ik nog niet terug gevonden is. Vermoeiend lijkt het mij om keer op keer de shit van een ander aan te moeten horen terwijl je deze ervaring zelf achter je wil laten liggen. Begrijp mij niet verkeerd. Iedereen die zo'n wereldschokkend verandering meemaakt zal een periode van rouw nodig hebben voordat je beseft dat de zon weer schijnt. Even blijven hangen in een negatieve omgeving waarbij je huilt schopt en scheldt op wat je is overkomen lijkt mij onlosmakelijk verbonden aan het verliezen van een liefdesrelatie. Maar als je dit proces voorbij bent, je vrij voelt en verder wil is een happy single bandje nog zo gek niet.

Het is dan voor iedereen zichtbaar dat je een zelfstandige volwassenen bent die veerkrachtig uit een dal geklommen is maar nu positief, liefdevol en avontuurlijk in het leven staat. Een bandje die je met trots kunt dragen, dus wat houdt je tegen?!

Mirte Peters
Diëtist-Personal Trainer- Motivator
www.ditjaarlukthet.nl

Lekker, gezonde en verwarmende gemberthee?!

Nu we sinds de carnaval af en toe verwend worden met de eerste zonnestralen kijk ik uit naar de lente. Het voorjaar betekent voor mij naar buiten gaan zonder jas, groene blaadjes aan de bomen, bloemen in het gras en een boekje lezen in de tuin. Kinderen die je rond etenstijd naar binnen moet roepen, vies van het zand en onder de grasvlekken. Avonden die weer lengen en opstaan terwijl het al licht is. Ik kan haast niet wachten. Helaas is het nog niet zo ver. Terwijl de blauwe lucht en het zonlicht ons anders doet vermoeden is het gewoon nog koud, er zijn zelf ochtenden dat ijskrabben nodig is. Ik snak naar warmte en aangezien dat buiten nog niet lukt probeer ik te kiezen voor eten en drinken dat mij van binnen verwarmd. Stamppot van wortels, boerenkool of zuurkool passen net als uien- of erwtensoep het beste bij deze tijd van het jaar. Wat drinken betreft bedoel ik dan eigenlijk niet de beker warme chocolademelk met slagroom die bijna iedereen associeert met koud winter weer. Nee ik bedoel dranken die je verwarmen van binnen ook nadat je het gedronken hebt. Thee is hier een goed voorbeeld van.

Lees meer: Lekker, gezonde en verwarmende gemberthee?!

De waarheid voorspellen dat is niet niets?!

Tijdens de carnavalsviering zijn de kinderen van de bovenbouw van Basisschool de Dassenburcht onder leiding van meester Humphrey in een heftige strijd verwikkeld tussen de jongens en de meisjes. Door mee te doen aan allerlei gekke, moeilijke maar vooral grappige opdrachten vechten zij individueel of in groepjes uit dat de meiden dit jaar de beste zijn. De onderbouwers kiezen op dat moment uit allerlei leuke, creatieve en lekkere activiteiten. Ze knutselen en kleuren. Laten zich schminken, lakken nagels of zetten een tattoo. Happen naar koek of versieren er juist een. Tussen al dit feestgedruis heb ik samen met nog een moeder een belangrijke taak. In ons lokaal kunnen kinderen de toekomst laten voorspellen.

Lees meer: De waarheid voorspellen dat is niet niets?!

Hoe is het nu echt?!

Ik zat mij te bedenken dat je op de meest gestelde open vraag aller tijden eigenlijk altijd het minst inhoudelijke antwoord krijgt. Iedereen zegt namelijk standaard "goed" als je vraagt: Hoe is het met je?" Nu kan het soms heel handig zijn om deze toch best persoonlijke vraag met één lullig woord af te doen als je helemaal geen zin hebt om je sores te bespreken. En andersom zit je vaak ook niet te springen om te horen hoe het echt met die ander gaat. Een oppervlakkig "goed" volstaat prima voor een niet veelzeggend kletspraatje op straat. Maar wat als deze goed blijft hangen tussen vrienden, geliefden of familieleden? Het gesprek zou wellicht veel meer diepgang hebben gekregen, de kern van het daadwerkelijk zijn hebben blootgelegd als er een eerlijk en volledig antwoord was gegeven. Er had advies, hulp of gewoon een knuffel gedeeld kunnen worden waardoor je allebei gelukkiger je weg had vervolgd. Dus ik neem in 2015 geen genoegen meer met goed.

Lees meer: Hoe is het nu echt?!

Locaties

Nuenen

 

Dit Jaar Lukt Het Sport & Voeding
www.ditjaarlukthet.nl

Afspraak maken? Bel: 06 - 30182009

Meer informatie

     
 

Gezondheidscentrum Gestel Midden
www.gestelmidden.praktijkinfo.nl

Afspraak maken? Bel: 040 -2519950

Meer informatie
     
 

Gezondheidscentrum De Pastorie
www.elgc-depastorie.nl

Afspraak maken? Bel: 040-2932620

Meer informatie
     

Direct contact! Bel: 06-30182009